ToP programma

Ouders zijn de belangrijkste personen in het leven van een kind. Daarom wordt in het ziekenhuis al vroeg de band tussen ouder en kind gestimuleerd. Lichamelijk contact en het begrijpen van de lichaamstaal van het kind spelen daarbij een belangrijke rol. Ouders krijgen in het ziekenhuis ook steeds meer zelf de regie. Als zij met hun kind naar huis gaan, zijn zij vaak experts in de verzorging van hun kind.

Toch hebben veel ouders het gevoel dat zij hun kind na thuiskomst opnieuw moeten leren kennen. Dat is niet zo vreemd, de baby moet nog wennen aan de thuisomgeving en alle nieuwe dagelijkse activiteiten. Tegelijkertijd wordt het kind steeds nieuwsgieriger naar alles om zich heen. Het kind zoekt dus voortdurend naar een balans tussen de behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van nieuwe dingen.

Vroeggeboren kinderen hebben hun ouders daarbij hard nodig: om de omgevingsprikkels aan te passen en om hun reacties daarop te helpen reguleren. Dit komt omdat de hersenen van een vroeggeboren baby nog niet rijp genoeg zijn om alle prikkels goed te kunnen verwerken. Activiteiten als verluieren, voeden, knuffelen, spelen of buiten wandelen, kunnen voor hen soms overweldigend zijn. Het komt dan ook vaak voor dat een vroeggeboren baby sneller schrikt of moeilijker te troosten is dan een op tijd geboren baby. Ook hebben veel vroeggeboren baby’s meer moeite om contact te maken en om de aandacht vast te houden.

Het onvoorspelbare of onduidelijke gedrag van hun baby kan ouders veel extra energie kosten. Vooral wanneer ouders zelf gestrest, bezorgd of moe zijn na de vroeggeboorte en de spannende ziekenhuisperiode. Het ToP programma steunt daarom de ouders om op een positieve manier in te spelen op de signalen en de behoeften van hun kind. Want in deze periode, waarin hun hersenen het snelste groeien, verdienen vroeggeboren kinderen de allerbeste kansen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.